Litteraturtips för ST i kirurgi
På denna sida har vi samlat en del böcker som kan vara rekommenderad litteratur under ST-utbildningen i kirurgi. Majoriteten av listan kom in till styrelsen som tips från Arvid Gustafsson som är specialistläkare i kirurgi i Växjö och har reviderats av oss. Listan är på inget sätt komplett och vi tar gärna emot fler tips och försöker uppdatera listan efter hand. Vi gör inte anspråk på att ha läst alla böcker som nämns. Innan du bestämmer dig för att köpa en bok rekommenderar vi därför att du tittar igenom boken, om den finns tillgänglig på ditt sjukhus/bibliotek, för att först skapa dig en bild av hur boken är. Tänk också på att det kan finnas nyare utgåvor av de rekommenderade böckerna.
Kategorier av böcker
Generellt kan man dela in kirurgiska böcker i tre stora huvudkategorier där det kan vara bra att ha en favorit i respektive huvudkategori:
Kirurgisk textbok (grundvetenskap/kirurgins fysiologibok, går oftast igenom organsystem var för sig) - längre inläsningstid, sätt gärna ett mål för ett kapitel över en placering
Operativt atlas (bilder som förklarar operationer) - kan vara smidigt att kolla varje steg inför morgondagens operationer
Operativ textbok (delvis text men även bilder som går igenom operationer) - din go-to bok för att läsa igenom inför första gången du är med på ett ingrepp, eller efter. Här finns också kortare pocketvarianter.
Sen finns förstås en del böcker som inte faller in under någon av dessa kategorier men som också kan rekommenderas, till exempel:
Övergripande pocketböcker som kan ge en snabb översikt. Dessa kan vara en bra start för att komma igång med läsning.
Böcker kring kirurgisk teknik (suturering, knutar, instrument)
Specifika böcker för varje subspecialitet (men här finns viss risk att de är alltför detaljerade och omfattande under ST). För trauma och akutkirurgi finns också specifika böcker.
“Review” böcker. Detta är böcker helt fyllda med fall och instuderingsfrågor. Ibland med lång förklarande text efter. För en del kan detta vara ett alternativ eller ett komplement till att läsa en kirurgisk textbok.
Nackdel med böcker?
Kunskap ändras fort. Viktigt är såklart att se vilken utgåva man har eller läser ur för att försöka värdera det som står. Vissa saker ändras inte särskilt snabbt (basvetenskap eller vissa kirurgiska delmoment) och här fyller böcker sin roll. Andra saker ändras väldigt fort (utredningsgång, behandlingsalgoritmer). För det senare rekommenderas i första hand internationella guidelines eller nationella vårdprogram.
Kirurgiska textböcker
Schwartz’s Principles Of Surgery 2-volume set, 11th edition
En “bibel” bland textböcker, här tas det mesta upp! Många illustrationer och bilder, men kan samtidigt bli tungt att läsa igenom ett kapitel (mycket text) och kanske rentav för mycket?
Greenfield's Surgery: Scientific Principles and Practice, 6th edition
Omfattande och en hel del text/tabeller även om grafiska illustrationer förekommer.
ACS Surgery 7
Innehåller både diagnosbeskrivningar och mer operativa beskrivningar och blir därav något mellanting mellan textbok och operativ textbok. Något monotona illustrationer? Finns även ett stort kapitel kring kirurgisk vetenskap etc.
SRB's Manual of Surgery, 6th edition
Kort och koncis med enormt mycket verkliga bilder. Alla kapitel är mer eller mindre upp-punktade om man föredrar det. Går snabbt att läsa igenom/kolla upp men kanske också kan bli tjatigt vid längre läsning?
Shackelford's Surgery of the Alimentary Tract, 2 Volume Set, 8th edition
Innehåller bara kapitel om GI-kanalen! Är uppbyggd efter huvudsjukdomsspektrum med åtföljande möjliga operativa behandlingsmetoder och på så sätt liknar den delvis en operativ textbok.
Sabiston Textbook of Surgery, 21st edition
Även Sabiston får räknas som en tegelsten/bibel till textbok. Den liknar alltså Schwartz i sin utformning. Har en hel del grafiska illustrationer.
Bailey and Love's Short Practice of Surgery, 28th edition
Även om relativt omfattande och uppdaterad är Bailey skriven på ett helt klart mer lättläst sätt än flera andra textböcker. En hel del färg/grafik/bilder bidrar till att liva upp. Innehåller även ortopedi och trauma.
Current Surgical Therapy, 13th edition
Är uppbyggd på ett helt annat sätt än övriga textböcker. Här är varje kapitel enligt handläggning av ett sjukdomsspektrum, till exempel “Management of reflux disease”. Smidigt att använda när man träffar en patient med en viss diagnos.
Current Diagnosis and Treatment Surgery, 15th edition
Hela boken (15e upplagan) är uppbyggd i samma ljusröda färg (inkl illustrationerna) vilket kan göra den tråkig för ögat. Annars klassisk textbok i övrigt med kapitel efter organsystem.
Maingot's Abdominal Operations, 13th edition
Samma röda färg i alla kapitel med bitvis få illustrationer/bilder. Varje kapitel är dock väl sammanfattat med rubriker och går ganska snabbt att läsa (inga långa utdragna texter).
Principles and Practice of Surgery, 8th edition
Kortfattad men har samtidigt flertal snygga illustrationer vilket gör att det går lätt och snabbt att läsa igenom. Med sin lätta vikt blir det dock inga djupdyk.
Fischer's Mastery of Surgery, 8th edition
Liknar ACS Surgery då den både innehåller en del baskunskap men även operativa beskrivningar. En del verkliga bilder men relativt få grafiska illustrationer/färger.
Operativ atlas
Zollinger's Atlas of Surgical Operations, 10th edition
Klassiker. Bilderna har dock likartad färg / är skissade.
Netter's Surgical Anatomy and Approaches, 2nd edition
Mer text än Zollinger och blir därav något av en blandbok mellan operativ atlas och operativ textbok. Zollinger är mer skiss step-by step, här hittar du mer grafiska illustrationer och mer anatomibeskrivning.
Atlas of General Surgical Techniques, 1st edition
Enkelt uppbyggd operation efter operation med skissade bilder och kortfattad beskrivning. Tyvärr är allt i svartvitt.
Operative Techniques in Surgery, 1st edition
Operation efter operation med indikation/bakgrund, step-by-step med påkostade illustrationer och verkliga bilder. En fröjd för ögat. “Pearls and pitfalls” på varje ingrepp.
Operativa textböcker
Atlas of Advanced Operative Surgery, 1st edition
“Advanced” dvs vanliga gallor eller ljumskbråck finns inte med! Annars en trevlig operativ textbok med fina illustrationer för en hel del olika ingrepp.
Farquharson's Textbook of Operative General Surgery, 10th edition
Mindre step-by-step än andra operativa textböcker. Mer beskrivande av kirurgi kring olika organområden, t.ex “Surgery of the liver” “Classic operations of the small and large bowel”. Kanske kan vara ett effektivt sätt att skaffa sig övergriplig förståelse?
Akutkirurgisk operationsmanual - akuta ingrepp för allmänkirurgen.
Svensk översiktlig bok som går igenom diverse akuta ingrepp stegvis. Bra att ha på jouren.
Surgical Anatomy and Technique: A Pocket Manual, 4th edition
Omtyckt som snabb intro-bok till olika ingrepp. Kortfattade beskrivningar av operationsteknik med enkla svartvita illustrationer.
Övergripande pocketböcker
Illustrative Handbook of General Surgery, 2nd edition
Enkla beskrivningar av olika ingrepp med snarast mer verkliga bilder än illustrationer.
Churchill's Pocketbook of Surgery, 4th edition
En slags kortfattad kirurgisk textbok som utgår från kirurgiska sjukdomar och handläggningen av dessa. Enkel översikt (snarast introduktionsbok eller att ha för att snabbt läsa igenom preliminär handläggning).
Common Surgeries Made Easy: A Quick Guide for Residents and Medical Students, 1st edition
En hel del ingrepp med kortfattade step-by-step beskrivningar och en del små bilder (inte så många dock). Inte helt dumt om du bara har 5 minuter innan nästa OP och inte har koll på alla moment?
Chassin's Operative Strategy in General Surgery: An Expositive Atlas, 4th edition
Enkel genomgång/beskrivningar av olika ingrepp med step-by-step och vackra skissade illustrationer (svartvita dock).
The Mont Reid Surgical Handbook. 6th edition
Omtyckt pocketbok. Handläggning av olika kirurgiska förehavanden och diagnoser ofta i kortfattat punktformat (liknar Churchill men denna har ännu fler punkter). Inte så mycket bilder.
Surgery at a Glance, 5th edition
Basal enkel nivå - mer för studenter/AT läkare? Men kan också vara en tidig intro/komplementbok. Den har ett kapitel som utgår från symtom och differentialdiagnoser vilket kan ge en bra överblick över möjliga diagnoser på t.ex akutmottagningen. Otroligt fina färgglada illustrationer som demonstrerar handläggningen.
Trauma
TOP KNIFE: The Art & Craft of Trauma Surgery
Bli traumakirurg och rockstjärna samtidigt… nästan. En berg- och dalbana till läsning, mycket underhållande. Det finns en hel del smarta, aktuella trix även om den är från 2004.
Trauma, 8th edition
Samma författare Mattox som skrivit Top Knife, men detta är mer en “vanlig” utbildande bok i traumakirurgins specifika ingrepp.
Övriga böcker
Knivkontakt
Skriven av Kristine Hagelsteen (barnkirurg) och Hanna Frost (handkirurg) som båda har en bakgrund som studierektorer. Boken riktar sig till nyblivna ST-läkare och är uppbyggd i korta, lättlästa kapitel som berör ämnen som kirurgins historia, pedagogiska modeller och handfasta råd kring rondarbete, operationsteknik och patientmöten. Syftet är att hjälpa nya kollegor att navigera i kirurgmiljön.